Företagslån – viktigt att tänka på

Företagslån

Även företag behöver ibland ansöka om lån till företag. Det kan vara för att implementera en ny strategi, köpa inventarier till en butik eller uppdatera den teknik som används. Företaget kan vara helt nystartat eller ha funnits under många år – ett företagslån är ibland den bästa lösningen. Men vad är viktigt att tänka på? Låt oss berätta mer.

Ta er tid att jämföra företagslån

jämföra företagslån

Under 2000-talet har sättet att ansöka om alla typer av lån förändrats. Tidigare var det självklart att gå till sin bank och ta ett företagslån på Swedbank (om det var banken som företaget använde). Idag ansöker majoriteten om företagslån online, vilket skapar möjligheten att enkelt kunna jämföra olika alternativ. 

Några saker att tänka på för att hitta ett bra företagslån är:

 • Jämför olika lån
  – Välj inte det första möjliga lånet – jämför företagslån via en låneförmedlare. De har samarbeten med flera långivare. Ni fyller i ett formulär och får tillbaka svar från flera stycken. Genom att jämföra kan man enkelt välja det mest fördelaktiga lånet.
 • Företagslån med eller utan borgen
  – En vanlig säkerhet att använda sig av är borgen som hjälper till att minska risken för långivaren och håller nere räntan på lånet. Det är vanligt att moderbolag eller grundare går i borgen för företaget. Om företagslånet inte kan återbetalas blir de istället betalningsansvariga.
 • Företagslån med eller utan säkerhet
  – Företagslån med säkerhet har samma effekt som borgen – bra för dig som låntagare. Säkerheten kan till exempel utgöras av aktier, fastigheter eller immateriella rättigheter. Det beror helt och hållet på vad som finns inom företaget.

Dessa tre punkter är värda att tänka på för att ert företagslån ska bli så lyckat som möjligt. Med dem som utgångspunkt blir det lättare att helt enkelt ge sig ut och jämföra lån när det finns många alternativ att välja mellan.

Är företagslån rätt lösning?

Är företagslån rätt lösning?

En fråga som ni alltid ska ställa er är om företagslån är rätt lösning för er. Att ansöka om lån är idag väldigt enkelt, men det innebär ett ekonomiskt ansvar som måste fullföljas. Om betalning inte genomförs kommer det att få negativa konsekvenser. Fundera på:

 • Är det rätt tid att ta ett företagslån?
  – Det finns olika perioder i ett företags utveckling då det är rätt att satsa på att växa, men samtidigt är det viktigt att vara realistisk. Ett företagslån är ett ansvarstagande. Om ni inte klarar av att betala enligt den plan som finns kan det leda till betalningsanmärkningar och ha negativa påföljder istället för att vara en möjlighet.
 • Inte ett spontant beslut
  – Även om företagslån finns lättillgängligt online ska det inte vara ett spontant beslut. Skapa en långsiktig plan och räkna på företagets ekonomi för att vara säker på att det finns utrymme att varje månad betala den extra kostnaden som ett företagslån innebär.

Dessa två punkter kan anses vara två sidor av samma mynt, men de kan bidra med riktlinjer i beslutsfattandet. Analysera vilken nytta ett företagslån kan bidra med och ta hjälp av någon om det är nödvändigt. Att låta företaget utvecklas och växa är en dröm för många – och i vissa fall kan ett företagslån vara helt rätt lösning.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla
Läs mer

Vad är en nätmäklare?

En nätmäklare, eller onlinemäklare, är en mäklare som erbjuder handel med finansiella instrument via internet. Nätmäklarna ger investerare…