Yellowstone med Kevin Costner: Allt du behöver veta!

Yellowstone

Allt sedan Dansar med vargar från 1990 gav Kevin Costner hans Oscar har vi fullt ut accepterat att hans rätta element är vilda västern. (Den Oscar han fick 1990 var inte för bästa manliga huvudroll – vilken han i och för sig var nominerad till – utan för regi, som han också skötte för filmen.) 

När vi så fick se honom kasta sig huvudstupa rakt in i genren igen i och med tv-serien Yellowstone var cirkeln sluten och komplett. Välkommen hem Kevin!

Handlingen i Yellowstone

Handlingen i Yellowstone

Yellowstone följer familjen Dutton, ledd av John Dutton. De kontrollerar den största sammanhängande ranchen i USA, som ständigt är under inflytande av sina grannar – markutvecklare, indianreservat och USAs regering. 

Det är en djupdykning in i en våldsam värld, långt bort från omvärldens ögon, där ägande av mark ger miljarder till ägarna och politiker köps och säljs av världens största olje- och träföretag. 

Under suspekta omständigheter förgiftat dricksvatten och olösta mord är vardagsmat. Familjen Dutton representerar både det bästa och det sämsta med Amerika.


Yellowstone rollista

I serien spelar en rad av både kända och stora stjärnor, som nya och spännande nykomlingar.

 • I huvudrollen ser vi Kevin Costner som John Dutton. Han är sjätte generationens patriark av familjen Dutton och änkling. Han driver den största sammanhängande ranchen i USA, Yellowstone/Dutton Ranch. Allt eftersom serien fortskrider utmanas han ständigt av dem som försöker ta över hans marker.
 • Josh Lucas spelar John Dutton som ung och förekommer i säsong 1 och 5.
 • Luke Grimes spelar Keith Dutton, en före detta U.S. Navy SEALs och den yngsta sonen till John och Evelyn.
 • Kelly Reilly som Bethany “Beth” Dutton. Enda dottern till John och Evelyn. Affärskvinna ut i fingerspetsarna men samtidigt bedrövad, känslomässigt instabil och hade ett drogproblem som hon senare övervann.
 • Wes Bentley som Jamie Dutton, advokat, blivande politiker och det andra barnet till John och Evelyn.
 • Cole Hauser som Rip Wheeler, ranchförmannen på Yellowstone/Dutton Ranch.
 • Kelsey Asbille som Monica Long Dutton, Kayce’s indianska fru.
 • Brecken Merrill som Tate Dutton, son till Kayce och Monica, Johns enda biologiska barnbarn.
 • Danny Huston som Dan Jenkins. En nemesis och miljardär vars huvudmål är att ta Yellowstone Ranch från John och hans familj.
 • Gil Birmingham som Chief Thomas Rainwater, chef för det närliggande fiktiva indianreservatet Broken Rock.
 • Forrie J. Smith som Lloyd Pierce, en senior rancharbetare i Yellowstone.
 • Denim Richards som Colby Mayfield, Yellowstone Rancher.
 • Finn Little som Carter, en orolig tonåring och föräldralös som adopteras av Beth Dutton och flyttar in på Yellowstone.

Yellowstone säsong 1

John Dutton är den sjätte generationens ägare till Yellowstone/Dutton Ranch. Men landet är under konstant hot från en markutvecklare som vill bygga lägenheter på hans mark och en indiansk kasinomogul som söker vad han trodde var hans folks förstfödslorätt.

Det är meningen att den äldsta sonen, Lee, ska driva ranchen efter att John gått bort. Hans dotter Beth jobbar på ett av de största bankföretagen i Amerika och hans mellanson Jamie har slagit sig in på en politisk bana. Johns yngsta son Kayce motsätter sig tanken på att återvända för att stödja ranchen eftersom han bor på indianreservatet med sin fru, Monica, och deras son Tate.

Den första säsongen av Yellowstone hade premiär den 20 juni 2018 och avslutades den 22 augusti 2018.

Yellowstone säsong 2

John Dutton står inför ett nytt hot mot ranchen. Bortsett från Thomas Rainwater och Dan Jenkins har bröderna Beck kommit att bli ytterligare en motståndare.

Dutton inser nu att två av hans största fiender har blivit allierade med de tycoonbröder som med sina politiska band – och kontakter med milisgrupper – fortsätter sina aggressiva hot mot ranchen.

Den andra säsongen av Yellowstone började sändas den 19 juni 2019 och avslutades den 28 augusti 2019.

Yellowstone säsong 3

Kampen med Becks är vunnen och det finns en mindre vapenvila med Broken Rock-reservatet. Men återigen står John Dutton och Yellowstone/Dutton Ranch inför ett nytt hot som kan vara nästan omöjligt att övervinna.

Market Equities, ett Fortune 500-företag med vissa politiska band, söker kontroll över Dutton-ranchen på alla sätt. Ovanpå det dyker det upp en gammal vendetta från en rivaliserande ranch med gammalt agg mot Duttons.

Den tredje säsongen av Yellowstone hade premiär den 21 juni 2020 och avslutades den 23 augusti 2020.

Yellowstone säsong 4

I kölvattnet av en samordnad attack mot Dutton’s och deras ranch, skadas John svårt, hamnar i koma och vaknar upp månader senare. Bethany överlever en bombning, men inte utan att bli svårt bränd. 

Kayce lyckas avvärja en skjutning på Montana Livestock Associations kontor i Livingston. Under tiden avvärjer ranchens personal beväpnade legosoldater som attackerar ranchen. Alla lyckas överleva attacken, men frågan kvarstår; vem arrangerade attacken och varför?

Den fjärde säsongen av Yellowstone sändes den 7 november 2021 och avslutades den 2 januari 2022.

Yellowstone säsong 5

Den femte säsongen av Yellowstone kommer att delas upp i två omgångar med sju avsnitt vardera. Den har premiär den 13 november 2022.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla