Låna pengar utan kreditprövning  – en snabb genomgång 

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknas hundratusentals olika lån, stora som små, av det svenska folket. Ett lån kan vara ett kraftigt ekonomiskt verktyg, men det är många som känner att man inte riktigt har koll på hur allting fungerar. 

En av de viktigaste aspekterna med att teckna upp sig på ett lån är kreditprövningen. En kreditprövning tas av banken eller låneföretaget och ger sedan långivaren information kring låntagarens ekonomi och hur troligt det är att denne har möjlighet att betala tillbaka lånet. I den här texten kommer du att få lite snabbt information kring vad en kreditprövning är, samt hur det går till om man lånar pengar utan att ta en kreditprövning. 

Upplysningscentralen (UC) 

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditvärderingsföretag. UC bildades från början som ett samarbete mellan några av Sveriges största banker men drivs numera som ett fristående företag. Alla banker och en hel del låneföretag använder sig av UC. Kreditprövningen som sedan produceras används som underlag för att bevilja eller neka en låntagare. Ett dåligt kreditvärde produceras genom utestående skulder hos inkasso eller kronofogden, eller via betalningsanmärkningar. 

Man kan inte låna pengar hos en bank utan kreditprövning 

Alla banker i Sverige använder sig av en kreditprövning. Om man av en eller annan anledning inte vill teckna upp sig på ett lån med en kreditprövning så kan man välja att vända sig till en långivare som inte tar någon UC över huvud taget. Detta för i regel med sig en högre ränta eftersom att långivaren inte kan vara lika säker på att deras pengar kommer att återbördas. De situationer där ett lån utan UC kan vara en möjlig lösning kommer att diskuteras närmare i nästa stycke. 

För att låna pengar utan kreditprövning så behöver man alltså vända sig till ett låneföretag. Dessa finns det gott om och du kan jämföra olika långivare för att hitta ett lån som passar för dig och din situation, du kan hitta bra info om lån utan UC hos finansruset

I vilka situationer kan ett lån utan UC passa? 

Det finns primärt två olika scenarion där ett lån utan UC kan vara en god ide. Som vi nämnde tidigare så för dessa lån ofta med sig en marginellt högre ränta än de lån som erbjuds av banker så det är viktigt att man väljer sitt lån noggrant. Den första situationen där ett lån utan UC kan passa är om man vet med sig att man kommer låna mer pengar inom en snar framtid. Det är nämligen så paradoxalt att en kreditupplysning som beställs av en bank faktiskt sänker ens kreditvärde. Om man då ska exempelvis teckna ett bolån inom kort så kan detta vara en potentiell lösning. 

Den andra är om man inte har möjlighet att få ett lån på grund av betalningsanmärkningar eller liknande. Om så är fallet så kan ett lån utan UC som sedan används som samlingslån vara ett bra sätt att få sin ekonomi på rätt kurs igen. Det kan även handla om att man behöver köpa ett fordon för att kunna ta sig till sitt arbete eller liknande. Man bör dock tänka efter noga och se till att lånet utan UC inte skapar fler betalningsanmärkningar. 

Läs mer här om lån utan UC 

Att ta ett lån utan UC för med sig en högre kostnad än om man väljer att göra en kreditupplysning. Därför är det alltid bättre att ta en kreditupplysning om inte situationen kräver någonting annorlunda. Oavsett vilken väg du väljer att gå så är det oerhört viktigt att du tar dig tiden att räkna på ditt lån för att se till att din privatekonomi kan hantera avbetalningarna. 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla