Företagslån – Så funkar det!

Bild på ett företagslån

Du kan använda ett företagslån för att finansiera ett koncept, en investering eller ytterligare medel för ditt företag. Om du är ett nytt företag kan det hjälpa dig att komma igång snabbare. Som etablerad företagare kan du behöva förbättra din likviditet, rekrytera fler anställda eller ägna dig åt expansion och investeringar.

Företag kan inte expandera och utvecklas till sin fulla potential om de inte har tillräckligt med pengar. De flesta företag misslyckas eftersom de saknar ekonomiska resurser för att komma igång.

Hur man får ett företagslån

Hur man får ett företagslån

Det finns många paralleller mellan företagslån och andra typer av lån, men det finns också stora skillnader. Till exempel vem som är berättigad att ansöka om ett lån, kostnader och villkor samt räntesatser.

Endast företagets firmatecknare kan underteckna ett företagslån. Andra personer än styrelseledamöter måste vara registrerade hos Bolagsverket. Långivarna kan kontrollera att den sökande har behörighet att underteckna avtal för företagets räkning när ansökan lämnas in.

Avgifter för utestående pengar

Beroende på lånets längd och det lånade beloppet kan kostnaden för lånet utgöras av antingen ränta eller en fast avgift. Det är alltså svårt att jämföra räntor på olika lån på grund av detta. Titta istället på den totala eller månatliga kostnaden. Varje månad återbetalas kapital och ränta på lånet.

Ersättning eller skydd som tillhandahålls av individen.

Ersättning eller skydd som tillhandahålls av individen.

Inventarier, fastigheter och aktier är vanligen säkerställda med säkerhet. Alternativt kan lånet säkras genom en personlig garanti från en medundertecknare. Långivaren är säker på att lånet kommer att återbetalas på grund av detta.

Om så är fallet, kan företaget göra en partiell eller fullständig återbetalning av lånet?

Att betala tillbaka en skuld i förtid är alltid ett alternativ. Vissa långivare kräver däremot en avgift om du betalar tillbaka ditt lån i förtid. För att undvika att betala denna kostnad bör du göra din research innan du väljer ett lån.

Vanliga frågor – FAQ

Det finns några saker att tänka på när du väljer ett lån för ditt företag.

Vad är orsaken till företagets behov av finansiering?

Lån bör användas för att göra investeringar som leder till ökade intäkter i framtiden. Kortsiktiga likviditetsproblem kan lösas med en check eller factoring.

Hur mycket pengar har företaget varje månad att spendera?

En lägre tröskel på 5 000 kronor kan vara lämplig för vissa företag, medan andra kan hantera en betydligt större summa. Titta på företagets budget och utvärdera sedan hur mycket extra månadsutgifter företaget kan bära.

Finns det något sätt för mig att låna pengar?

Det bör finnas en jämförelse av vad som tillhandahålls i ett företagslåns ränta och månadskostnad om företaget redan har lånat pengar. Att ta ett lån med en summa som både är tillräckligt stor för att planera för pengarna och tillräckligt stor för att betala av tidigare lån och kreditkort är oftast en bra idé.

En personlig garanti är ett vanligt krav för att få ett lån från en långivare, och ofta krävs det att företagets firmatecknare lämnar en sådan. En personlig garanti visar att du personligen ansvarar för lånets återbetalningar. Om företaget vägrar att betala kan du tvingas att göra det.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla
Läs mer

Vad är en nätmäklare?

En nätmäklare, eller onlinemäklare, är en mäklare som erbjuder handel med finansiella instrument via internet. Nätmäklarna ger investerare…