Låna pengar – Vad behöver du veta?

Bild på ett billån

Det kan finnas många olika orsaker till att man behöver ta ett lån. Oavsett anledning så finns vissa saker som man behöver tänka på innan man ansöker, eftersom det kan gå väldigt fort att trycka sig vidare när man väl bestämt sig. Här nedan kommer en lista på saker som är viktiga att kolla på innan du godkänner ett låneerbjudande.

På marknaden finns mängder av långivare och de erbjuder alla olika villkor. Vissa kan vara dyrare än andra, så det är viktigt att jämföra privatlån innan du fattar ett beslut. Det du i största utsträckning väljer mellan är hur lång återbetalningstiden är, och vad räntor och avgifter kommer att kosta.

Genom att jämföra olika lån innan du lånar pengar kan du försäkra dig om att du får det bästa möjliga erbjudandet. Det kan även leda till att du sparar pengar i längden och hjälpa dig att hålla koll på din ekonomi. Det är alltid värt att ta dig tid att jämföra olika alternativ innan du fattar ett beslut.

Vad finns det för olika lån?

Vad finns det för olika lån?

Ibland kan det vara svårt att förstå vilka som är skillnaderna mellan de olika lånen. Det finns lån som sms-lån, privatlån, blancolån, snabblån, billån, båtlån och mer därtill. Listan kan göras lång, och det är viktigt för dig som låntagare att veta vilket som passar just dig bäst.

  • Sms-lån är ett av de lånen som de flesta troligtvis hört talas om. Denna sorts lån passar bäst för den som behöver låna en mindre summa (500 – 25 000 kr) och inte heller behöver en så lång återbetalningstid. För att ansöka om ett sms-lån krävs att du uppger lite information om dig själv. Därefter lånar du genom att skicka ett sms och får pengarna på ditt konto samma dag.
  • Privatlån är en annan vanlig låneform. Den största och vanligaste skillnaden mellan ett privat- och sms-lån är att privatlån, som ibland kallas för blancolån, oftast är för den som är i behov av att låna större summor. Ett privatlån riktar sig endast mot privatpersoner och är väldigt flexibelt. Vissa använder denna typ av lån till att renovera hemmet, medan andra använder det till att kunna ta ledigt och semestra utomlands.
  • Billån / båtlån är så kallade konsumtionslån. Som du kanske märker på namnet är dessa inte lika flexibla sett till vad du kan använda pengarna till. Dessa lån är till för dig som ska köpa antingen bil eller båt, och kan ofta innebära kreditgivaren kräver mer information från dig för att godkänna lånet. Det tar även lite längre tid att få ett sådant här lån godkänt, vilket gör att du behöver ha god framförhållning.

Lån utan säkerhet – vad är det?

Under många lånkategorier nämns det att de är ett ”lån utan säkerhet”. Med detta menas att lånet inte binds ihop med din bostad, bil eller annan tillgång, vilket gör att kreditgivaren tar en större risk när de lånar ut pengarna.

Sammanfattning

Nu när du har koll på vilka olika lån som finns så blir det förhoppningsvis lite enklare att veta vilket av dem som passar just ditt behov.

Det är viktigt att du väljer det lån som passar bäst, eftersom du annars kan få betala för mycket i avgifter eller behöva betala tillbaka tidigare än vad du har möjlighet att göra. Vi hoppas att de här inlägget har givit dig en större förståelse för vilka olika lån som finns att välja på, och hur du jämför de dem.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla