Så får du barnen att komma igång med fotboll

Det må vara på planen som blivande fotbollsproffs skapas – men det är ute i den alldagliga vardagen som intresset och passionen för sporten får växa fram. För dom små spelarna är det allt från boll-lek hemma på gården tillsammans med dig, lite sparkande på raster med vänner och även tv-spel hemma i soffan som bidrar till att skapa en livslång kärlek.

Gemensamt intresse

Som förälder med ett brinnande intresse för fotboll, finns alltid en längtan av att få ge vidare den passionen till sina barn. Att ha sporten som en gemensam punkt där man kan spendera tid tillsammans med något både förälder och barn tycker om. Genom att visa ditt intresse för sporten, gå på matcher tillsammans eller se en match på tv, så skapar ni en gemenskap tillsammans där sporten blir till kvalitetstid för er. Samt genom att spela och leka med bollen tillsammans, hemma på gräsmattan eller ute i en park, får ni en chans att tillsammans vara fysiskt aktiva och skapa glädje kring sporten. Oavsett ålder är fysisk motion både viktigt och bra, och att samtidigt få in tid tillsammans är en stor vinst för både förälder och barn.

För dagar med dåligt väder, när leran är till knäna och boll-leken i parken inte lockar lika mycket, är även internet är fullt av videoklipp med allt från storartade match-höjdpunkter till tekniklektioner och bolltricks. Att se på dessa tillsammans, och diskutera och testa sig fram, ger även det både tid tillsammans och tid för sporten.

Vara trygg i sporten

För att skapa ett intresse för fotbollen behöver man även skapa en trygghet till sporten. Genom att hjälpa barnet ett bygga en tillit till sig själv, till ledare och övriga lagkamrater så skapar vi även en stadig och trygg grund där barnet kan börja utvecklas och växa in i sin roll som fotbollsspelare. Varje sig det handlar om vardagsmotion eller en satsning på elitkarriär så är grunden det absolut viktigaste att bygga på.

Det är även av stor vikt att alltid påminna barnet om att det ska vara roligt att spela fotboll! Gå och se på en fotbollsmatch är till för att ha kul! Att träna fotboll är till för att ha kul! En stor del av glädjen till sporten både börjar och slutar i hemmet. Vikten i att för den vuxna att veta när det inte är roligt längre, och hur man kan få tillbaka glädjen, är A och O för att intresset ska bli genuint och livslångt.

Att vara del av ett lag

Gemenskap är viktigt för oss alla, och en stor fördel med lagidrott så som fotboll är att vara just en del av ett lag. Lagidrott innehåller väldigt många delar som är värdefullt genom hela livet. När man redan som barn få lära sig att jobba ihop tillsammans med andra mot ett gemensamt mål får man mycket gratis inför framtiden. Att lära sig hänsyn och respekt. Men även att lära sig att fira vinster och kunna ta förluster är lärdomar som följer oss i allt från skola till framtida arbetsliv. För många barn är även närheten till en förälder eller annan vuxen en stor del av lagidrotten. Glädjen och tryggheten i att bli omkramad och gratulerad vid framgång, men också tröstad vid förlust.

Att bli firad med stil

Men intresset för fotbollen behöver inte bara uppfyllas på en gräsplan eller på en läktare. För så många barn är födelsedagen en väldigt viktig dag på året. Att få bli både firad och uppmärksammad är för dom flesta både upplyftande och glädjande. Lika så är det att ha ett kalas som passar barnets intresse och personlighet. För den lilla fotbollsspelaren är ett fotbollskalas en given succé. Möjligheterna till att skapa den perfekta dagen tillsammans med både pynt och lekar som inspireras av sporten är oändliga. Ett fotbollstema-kalas är den ultimata glädjen där barnet får kombinera firandet med intresset tillsammans med alla som barnet håller kärt. En fotbollstårta, tallrikar och muggar, fotbollsballonger – möjligheterna tar aldrig slut och det är bara fantasin som sätter gränserna. Ett enkelt sätt för den inbitna fotbollsföräldern med att skapa lite extra fotbollsglädje för sitt barn!

Gör det tillsammans

För att gro fram ett intresse och en hållbar livsstil för ditt barn, kom ihåg vikten i att göra det tillsammans. Att dela glädjen till sporten är en stor byggsten i att ge fotbollen en viktig roll i även ditt barns liv och vardag. Delad glädje är alltid dubbel glädje!

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla