Bredband via fiber – Så funkar det!

En bild på bredband med fiber

Du får en anslutning via optiskt ljus när du använder fiberbredband. Kablar för en fiberoptisk anslutning förläggs under jord och ansluts sedan till ditt hem. Vi har sammanställt en mängd uppgifter om de olika typerna av fiber i det här inlägget. Vi tar även upp fördelar och nackdelar med fiber.

Vad är funktionen hos fiber?

Vad är funktionen hos fiber?

Fiberoptik är en optisk teknik som använder optiska fibrer för att överföra ljus. I den optiska fibern används en plast- eller glaskärna som överför ljus.

Diametern på dessa kärnor varierar från några millimeter till mindre än ett hårs bredd. Ett hölje och ett skyddande skal omger kärnorna. Infrarött ljus, dvs. våglängder mellan 1310 och 1550 nanometer, är det mest använda ljuset idag.

Så här fungerar det:

  • I sändaren används lysdioder (LED) eller lasrar.
  • Ljuset fångas upp av fotodioder eller fotoceller i mottagaren, som sedan omvandlar det till elektriska impulser.
  • Datorn, telefonen eller TV:n tar sedan emot dessa elektriska impulser.

Exakt hur mycket kostar det att få fiberkabel installerat?

När det gäller om du får tillgång till fibernätet eller inte beror det på om du befinner dig i ett område där det finns fiberoptik eller inte. En grupp fastighetsägare kan anmäla sitt intresse för fiber om så inte är fallet. Som fiberkund betalar du kostnaden för din anslutning till fibernätet. Precis som om du försöker ansluta en fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet fungerar det på ungefär samma sätt.

En fiberanslutning kostar mellan 10 000 och 20 000 pund. Att ansluta ett stort antal personer samtidigt kan ofta leda till ett lägre pris.

TIPS: Hitta det billigaste bredbandet via billigaste-bredband.se

Värdet av fastigheter och fiber

När det gäller att maximera hastigheten på sin anslutning anser många privatpersoner att det är klokt att investera i fiberoptik. I slutändan är det bara tiden som får utvisa om detta är sant eller inte, men många människor uppfattar fiber som en fördel när de köper en bostad. Det är dock oklart om detta har en inverkan på fastighetens försäljningspris.

För en fastighet i ett tätbefolkat område är det osannolikt att en fiberoptisk anslutning kommer att höja värdet avsevärt inom den närmaste framtiden. I takt med att samhället blir mer digitaliserat kommer också efterfrågan på snabba och pålitliga internetuppkopplingar att öka. Du och din familj kan dra nytta av fiber även om husets värde inte stiger.

Fiberns positiva och negativa aspekter

När det gäller fiber finns det plus och minus att ta hänsyn till. Här är några exempel.

Fördelar:

  • Fiberoptik är pålitligt och skyddar dig även från avbrott som orsakas av stormar.
  • De snabbaste upp- och nedladdningshastigheterna tillhandahålls via fiberoptik.

Nackdelar:

  • Det är dyrt att installera ett sådant system.
  • Det kan bli mindre efterfrågan på fiber i framtiden om konsumenterna klarar sig med 4G-mobilinternet och tillkomsten av 5G.
  • När du åker på semester kan du inte ta med dig din fiberanslutning.
0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla